Büyük olasılıkla, coşkulu bir rahatlama durumuna geçmek ve gergin kaslardan, ağrıdan veya yaralanmalardan biraz rahatlama sağlamak için bir masaj planlarsınız. Bununla birlikte, iyileşme sürecinin bir parçası olarak, sonrasında bir miktar kas ağrısı veya gerginliği hissedebilirsiniz.
Bir antrenmandan sonra ağrı hissedebileceğiniz gibi, masaj da vücudunuzun son zamanlarda hedeflemediğiniz bölgelerini uyarabilir. Vücudunuzun belirli bir bölgesinde ağrı hissediyorsanız, gerginliğe neden olabilecek bu noktayı bilinçsizce görmezden gelebilirsiniz. Bir masaj, vücudunuzun gerginliğe tutunduğunuz bölgelerini vurgulayabilir.
Derin doku gibi belirli masaj türlerinin masaj sonrası ağrıya neden olma olasılığı daha yüksektir. Aşırı hassassanız, çok fazla ağrınız veya gerginliğiniz varsa veya daha sonra ağrı hissetmekten kaçınmak istiyorsanız, hafif ve hafif bir baskı uygulayan bir masajı tercih edin.
Bir masajdan sonra neden ağrı hissedebileceğiniz, rahatsızlığı nasıl en aza indirebileceğiniz ve mevcut farklı masaj türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
İçindekiler
Bu neden oluyor?
Masajdan sonra ağrı hissetmek normaldir. Teknik, toksinleri yok ederken kan ve besinleri kaslarınıza taşır. Normalde kullanmadığınız kasları uyardıktan sonra, gecikmiş başlangıçlı kas ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu, vücudunuz iyileşirken iltihaplanmaya karşı fiziksel bir tepkidir.
Bu, kaslarınız masaj yapmaya alışkın değilse veya vücudunuzda laktik asit birikmesi olan laktik asidozunuz varsa olabilir . Vücudunuzun çalışmaya alışması gibi, kaslarınızın da belirli şekillerde manipüle edilmeye alışması için zamana ihtiyacı vardır.
İyileşmeye ihtiyaç duyan bölgelerde iltihaplanma ve ağrı hissedebilirsiniz. Örneğin bir masajdan sonra boyun ağrınız varsa o bölgede çok fazla gerginlik taşıdığınızın bir işareti olabilir. Bir masada çalışmak veya tekrar tekrar öne eğilmek nedeniyle boynunuzda sınırlı esneklik ve hareket kabiliyetiniz olabilir.
Yakın zamanda masaj yaptırmadıysanız veya ilk masajınızsa, sonrasında ağrı hissetmeniz daha olasıdır. Sık masaj yapıyorsanız vücudunuz kas hafızası oluşturacaktır, bu nedenle seanslarınızda mümkün olduğunca düzenli olmayı hedefleyin.
Ağrıyı hafifletmenin 9 yolu
Genellikle, herhangi bir masaj sonrası ağrı bir gün içinde azalacaktır. Bu arada, ağrıyı gidermenin birkaç yolu vardır.
1. Sulu kalın
Masajınızdan önce ve sonra bol su içiniz. Bu, masajınız sırasında yüzeye çıkan toksinleri veya asitleri temizlemeye yardımcı olur.
Alkollü, şekerli ve kafeinli içeceklerden kaçının. Suyla birlikte hindistancevizi suyu, taze meyve veya sebze suyu veya bitki çayları gibi sağlıklı seçenekleri tercih edin.
2. Uzat
Masajınızın ardından, kendi başınıza birkaç hafif esneme yapın. Bu, kas gerginliğini gidermeye, esnekliği artırmaya ve dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca vücudunuza uyum sağlamanın, stresi azaltmanın ve zihninizi susturmanın harika bir yoludur.
3. Isı tedavisi
Gevşemeyi teşvik etmek için vücudunuzu ısıtın. Sıcak bir duş alın veya saunaya gidin. Bir banyoya kabartma tozu veya Epsom tuzu ekleyin ve 30 dakikaya kadar bekletin. Ayrıca bir seferde 15 dakikaya kadar ağrılı bölgelere bir ısıtma yastığı veya sıcak pirinç torbası kullanabilirsiniz.
4. Uçucu yağlar
Ağrıyı gidermek için esansiyel yağları da kullanabilirsiniz . Banyonuza veya duşunuza birkaç damla ekleyin veya bir difüzör kullanın. Veya topikal uygulama veya kompres olarak kullanmak için uçucu yağları bir taşıyıcı yağ ile birleştirebilirsiniz.
5. Topikal tedavi
Bir kas ovma veya CBD losyonu uygulamak da günde birkaç kez kendi kendine masaj yapmanın harika bir yoludur. Bu süreçte kendinize bir mini masaj yaparken merhem uygulayarak birkaç dakika geçirebilirsiniz.
6. Bitkisel rahatlama
Kas gevşemesini uyarabilecek ve iltihabı azaltabilecek birkaç bitki vardır. Bunları kapsül, tentür veya çay olarak alabilirsiniz.
Bazı bitkisel seçenekler şunları içerir:
- Zerdeçal
- karanfil
- karabiber
- zencefil
- Tarçın
- Sarımsak
- kırmızı biber
7. Dinlenme
Dinlenmek ve şarj olmak için zaman ayırın. Yapabiliyorsanız, masajınızdan sonra dinlenmek için zaman yaratın. Ayaklarınızı ve bacaklarınızı yastıklarla yükseltin ve en sevdiğiniz müzikleri dinlemek, kitap okumak veya uyumak için biraz zaman ayırın.
8. Rehberli meditasyon
Minderli bir mindere veya yatağa uzanın ve bir farkındalık kaydını dinleyin. Bu, rehberli bir meditasyon, vücut taraması veya yoga nidra şeklini alabilir. Vücudunuzu kontrol edin ve gerginliği nerede bırakabileceğinizi görün.
9. Soğuk terapi
Günde birkaç kez 15 dakika boyunca herhangi bir ağrılı bölgeye buz paketi uygulayın. Veya iltihabı hafifletmek, ağrıyı hafifletmek ve kan akışını hızlandırmak için buz banyosu yapın. Vücudun küçük bir bölgesini hedeflemek için küçük bir buz kabı kullanabilirsiniz.
Masaj türleri
Her biri basınç ve yoğunluk bakımından değişen, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli masaj türleri vardır . Bu, zevk aldığınız ve hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun olan en az bir tür bulmayı kolaylaştırır.
İsveç masajı Batı dünyasında en yaygın olan masaj türlerinden biridir. Genellikle klasik masaj olarak adlandırılan bu nazik teknik, kas gerginliğini gidermeye ve gevşemeyi teşvik etmeye odaklanır. Diğer seçenekler arasında aromaterapi, shiatsu ve sıcak taş bulunur .
Derin doku masajı daha güçlü basınç kullanır ve daha fazla ağrıya neden olabilir. Genellikle yaralanmaları veya kronik ağrıları olan kişilerde kullanılır. Tetik noktası, tuina ve spor masajı da daha güçlü basınç kullanan seçeneklerdir.
Ne zaman konuşmalı
Terapistinizle açık iletişim kurmak önemlidir. Randevunuzdan önce, vücudunuzla ilgili endişeleriniz hakkında onlarla konuşun ve tercih ettiğiniz baskıyı tartışın.
Terapistiniz masaj sırasında check-in yapacak, ancak kendinizi rahatsız hissediyorsanız veya farklı bir baskı denemelerini istiyorsanız, konuşun. Masaj hiçbir zaman ağrılı hissetmemelidir.
Terapistinize, üzerinde farklı türde bir baskı kullanmasını veya tamamen kaçınmasını istediğiniz herhangi bir yer olup olmadığını bildirin. Masaj için niyetinizi dile getirin. Derin kas düğümlerini rahatlatan bir masaj, gevşemeyi teşvik eden bir masajdan oldukça farklı olacaktır, bu yüzden bunu aklınızda bulundurun.
Herhangi bir tıbbi endişeniz veya yaralanmanız olup olmadığını terapistinize bildirmeniz de önemlidir.
Ne zaman doktora görünmeli
Bir masajdan sonra veya sürekli olarak boyun veya sırt ağrınız varsa, özellikle de sebebinden emin değilseniz doktorunuza görünün. Şiddetli veya uzun süreli ağrı yaşıyorsanız, bunun nedeni altta yatan bir durum veya tedavi edilmemiş bir yaralanma olabilir. Her iki durumda da, en iyi tedavi planına karar vermek için bir danışmanız olması önemlidir.
Aşağıdaki durumlarda masaj seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun:
- hamile
- yanıklar veya yaralar var
- kırık var
- kanama bozukluğu var
- kan inceltici ilaçlar almak
- şiddetli osteoporoz var
- şiddetli trombositopeni var
- derin ven trombozu var
Alt çizgi
Bir masajdan sonra ağrı hissederseniz, bunun normal bir durum olduğundan emin olun. Her masajdan sonra kendinize iyi bakarak sağlığınızı iyileştirmeye ve ağrıyı azaltmaya devam edin.
Yararları en üst düzeye çıkarmak ve rahatsızlığı en aza indirmek için tutarlı bir şekilde masaj yapın. Hedeflerinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulmak için farklı tipler, baskılar ve masaj salonu terapistleri ile deneyler yapın.
One comment on “Masajdan sonra neden ağrı olur”
Masaja başlamadan önce terapistinize mutlaka soft masaj istediğinizi bildirin fakat bazen derinlemesine rahatlamak istiyorsanız baskılı masaj sonrası kısa süreli ağrı olabiliyor bu tamamen normal sanırım.